Fødselsdags-modeller i Børnehaven Skt. Anna

Vi elsker fødselsdage! Det er en gave for fællesskabet at være med til at fejre en ven, at opleve at blive fejret, at lære sit barns venner at kende, at lære sin vens forældre at kende, at opleve noget anderledes, at kunne bryde rutiner og lære gode traditioner at kende. Fødselsdagen er en vigtig begivenhed i barnets liv og det vil vi gerne være med til at fejre.

Modeller: I børnehaven findes der to muligheder, når I skal fejre fødselsdag. Det er forskelligt fra familie til familie, hvilken model der passer bedst. Uanset hvilken model I vælger, gælder Børnegårdens sukkerpolitik.  Alle aftaler om fødselsdag aftales nærmere med personalet på stuen.
Pædagogerne sætter rammerne for fejring af fødselsdag og de sikrer tryghed og støtte til fødselsdagsbarnet og børnegruppen før, under og efter fødselsdagen.

1)   

Holde fødselsdag i børnehaven: Fødselsdag fejres i.f.m. eftermiddagsmad. Barnet medbringer fødselsdagslækkerier til hele stuen, enten som erstatning for eller som supplement til madpakkerne. Forældrene er velkomne til at deltage – man skal komme kl. 13.45 for at gøre klar til servering. Man står selv for oprydning af skåle og fade. Der bliver sunget for barnet og hygget lidt ekstra. Reglerne for den mad, der bliver delt ud ved denne fødselsdagsmodel er, at man f.eks. må tage boller, smør, frugt, nødder eller lign. med. (Ingen mad som kræver køl undtagen smør). I laver en indbydelse og hænger på tavlen, skriv gerne hvad I tager med (om det er et supplement til madpakken eller et helt eftermiddagsmåltid).

I laver en indbydelse og hænger på tavlen, skriv gerne hvad I tager med.

2)      Holde fødselsdag i hjemmet: Fylder barnet 4, 5 eller 6 år og bor I i gåafstand fra børnehaven, kan I vælge at invitere hele stuen inkl. stuens personale hjem til fødselsdag i hjemmet en tirsdag formiddag (typisk ml. 9.45-11.45). Personalet er med til at følge børnene til og fra børnehaven, så gå-turen bliver tryg og sikker. Hvis det er nødvendigt, hjælper fødselsdagsbarnets forældre til med at følge børnene.
Reglerne for den mad, der serveres ved denne fødselsdagsmodel er, at forældrene har ansvaret for, at tilberedning af maden til børnene er forsvarlig. Man må servere alt slags mad under hensyntagen til sukkerpolitikken. Husk at maden skal udgøre et frokostmåltid for børnene og personalet, så der skal være nok til at alle bliver mætte.

For at undgå misforståelser vil vi gerne pointere, at hvis I vælger at holde fødselsdag på andre måder eller tider end de to ovennævnte muligheder, beder vi jer arrangere og kommunikere med de øvrige familier helt uden om børnehaven - på samme måde, som I gør ved ”legeaftaler”. Vi ønsker desuden ikke, at enkelte børn fra børnehaven plukkes ud og afhentes i børnehaven for at gå til fødselsdag. Forældrene til de inviterede børn skal selv hente og følge dem.

Fødselsdagsværdier: Vi har valgt at børnene ikke giver hinanden gaver, fordi vi mener at gaver hører til i familielivet. Vi vil derimod fejre barnet i fællesskabet, lære fællesskabet at fejre andre og glædes på andres vegne. Det gør vi ved at sætte et kærligt spotlight på fødselaren, lade den være i centrum til samling, synge fødselsdagssange, sætte flag op, dele godter ud mm. Det er godt at øve sig i at være i centrum og samtidig skulle svare på noget, mens alle kigger. 

Pædagogerne/personalet sætter rammerne for en hyggelig dag.

Godteposer: Mange vil gernefremstille portionsopdelte poser med f.eks. popcorn, figenstang, saltstænger eller tørret frugt som fødselsdagsbarnet kan dele ud til de øvrige børn. Det er en fin ide, hvis posen indgår i fødselsdagstraktementet.

Men vi ønsker ikke have godteposer, som tages med væk fra fødselsarrangementet, da de børn som ikke har deltaget i fødselsdagen, kan føle sig udenfor. Det, som børnene får til fødselsdagen, skal spises til fødselsdagen.

Med venlig hilsen bestyrelse og personale i Børnegården Skt. Anna.